Vad gör man åt dåligt tryck i duschen?
Om man upptäcker att man fått ett dåligt tryck i duschen, och vattnet inte alls matas fram på det sättet som det var tänkt så ligger problemet oftast i att det har blivit kalkavlagringar i munstycket. Det är riktigt störande när det sprutar så dåligt att man knappt kan få ur schampot ur håret. Det du behöver göra är att dela på munstycket och därefter lägger silen i ett bad med kalklösande medel. Finns det rester kvar efter det så petar du lätt bort det med en liten nål.
Hur byter man en trasig kakelplatta?
En trasig kakelplatta behöver inte betyda att du måste riva ner alla plattor i badrummet och därefter sätta upp nya, det går alldeles utmärkt att själv ta bort den och sätta dit en ny. Det första du gör är att skrapa bort all fog som finns omkring berörda plattan med en fogkrats. Du behöver inte ta bort allt, men tillräckligt för att du lätt ska kunna få bort den.
Borra sedan några hål i plattan och slå bort bitarna mellan borrhålen och knacka därefter försiktigt bort resten av plattan. Vinkla mejseln åt mitten hela tiden och var försiktigt kring kanterna. När plattan är borta skrapar du bort så mycket fix som du kan. Smeta sedan nytt fix på den nya plattan och vrid den på plats. När fixet härdats så är det dags att foga, och det gör du genom att ta fogmassa och pressa in i kanterna. Torka sedan bort överflödig fogmassa med en våt svamp. I badrum finns också ett tätskikt bakom plattan, och det är det viktigt att du inte skadar när du tar bort en trasig platta. Var därför extra försiktig i badrum.
Hur fixar man droppade kranar?
Det är ett ganska vanligt problem som uppstår när packningen i kranen inte är tillräckligt bra. Det innebär att man behöver skruva isär den berörda kranen och byta packningen. Du kan fråga dig för i butiker om vilken packning som passar dig bäst. Det viktigaste du bör tänka på innan du skruvar av kranen och ska byta packningen är att du stänger av vattnet, annars lär du ha ett badrum, eller kök, som snabbt fylls med vatten.
Behöver jag ha bygglov och göra en bygganmälan?
Bygglov behöver man vanligtvis aldrig ha när man renoverar ett badrum, förutsatt att du inte förändrar husets beskaffenhet på något tydligt och omfattande sätt, vilket man vanligtvis inte brukar göra. Det som dock kan krävas när man ska renovera badrummet är att man måste göra en bygganmälan, och det gäller framför allt när det kommer till renovering som innebär en väsentlig påverkan av vatten och avlopp, eller om renoveringen kommer att inverka på bärande delar. Denna anmälan ska du göra till din kommun. Har du en bostadsrätt så ska du prata med din förening för att få deras godkännande och är det fortfarande frågor och funderingar kring det hela gör du bäst i att kontakta en hantverkare som kan ge dig råd och tips.
Vilka regler och säkerhetsfrågor ska jag ha koll på?
Kolla med ditt försäkringsbolag om kraven de har på badrum. Ha dessutom koll på branschens egna regler. Se till att både du och hantverkaren har koll på vad som gäller innan arbetet drar igång.
Hur lång tid tar det?
Det är väldigt individuellt, med tanke på att badrum ser olika ut och människor har olika saker som de vill göra i dessa rum. Det betyder alltså att tiden som det tar för ditt badrum att bli färdigt beror på många faktorer, dels hur stort det är och dels hur du vill att det ska se ut. Men det som också spelar in är hur bra hantverkare du har beställt arbetet från och även om det uppstår några problem under arbetets tid. Men normalt sett, om man försöker sig på en genomsnittstid, så tar det mellan fyra till sex veckor.
Vad ska man tänka på när man anlitar hantverkare?
Att företaget som du beställer ifrån är ett registrerat bolag, vilket innebär att de ska ha en F-skattsedel. Dessutom ska företagen också vara behöriga och certifierande när det kommer till att renovera våtrum, och det kan man lätt kolla med Byggkeramiksrådet eller Svensk Våtrumskontroll. Finns företaget med i dessa listor kan du känna dig säker på att de också kan utföra ett bra arbete. Företaget ska självklart också erbjuda dig någon form av garanti på utfört arbete.