Renovera eller bygga nytt?

ledningarOavsett om du funderar på att bygga nytt badrum, bygga till, eller helt enkelt renovera om ditt badrum, måste valet göras för din budgetnivå. Ser på det ur denna synvinkel, måste du bestämma om de extra pengar du vill spendera på att tillägg till den befintliga strukturen kan återvinnas om du väljer att sälja vidare. Ett nytt badrum ökar värdet på ditt hus, helt enkelt.

Bygga nytt badrum – en fråga om bekvämlighet

Att renovera eller bygga till ett extra badrum med en befintlig struktur är nästan alltid en fråga om bekvämlighet och livskvalitet. Du kanske kan ha barn som växer upp och behöver extra badrum, eller har bestämt att du vill ha ett badrum på ytterligare en plats i huset. Hur som helst, om du börjar med projektet utan att först titta på pengarna och inte har en budget för badrumsrenoveringen, kan det sätta dig i ekonomiska svårigheter när du säljer och inte ”får tillbaka” det du lagt på att bygga nytt badrum.

Exempel – renovera eller bygga nytt badrum

I detta projekt bygger vi ett nytt badrum till ditt befintliga hem. Badrummet kommer att ligga på markplan, kommer att vara 2×3 meter stort (sex kvadratmeter), och kommer att byggas nära ditt sovrum. Badrummet kommer att innehålla en ny toalett, standardbadkar och dusch, badrumsmöbel med spegel och lämplig belysning, och lagringsutrymme för sängkläder. Ett klinkergolv ska läggas, och vinyltapet installerat. Installationen kommer att omfatta nya ledningar och vvs-dragningar.En genomsnittlig kostnad för att bygga detta badrum skulle vara ungefär 20 000 kr/kvadratmeter, alltså 120 000 kr totalt. Undersökningar har visat att ett nytt badrum kan öka värdet på en villa eller en lägenhet med upp till tio procent. Alltså, är ditt hus eller din lägenhet värt mer än 1 200 000 kr kan du antagligen räkna ett nytt badrum som en plusaffär.

Viktigt att tänka på för att få till en bra affär när du renoverar badrum eller ska bygga nytt badrum är att alltid kontakta flera badrumsfirmor och ta in offerter från dem. Då kan du matcha deras priser och välja den som passar dina behov och din budget bäst.