Vad kostar ett badrum?

badrum-kranEn renovering av badrummet är ofta något som kommer att innebära att man behöver investera ganska mycket i både tid och pengar. Det finns många olika sätt att renovera på och det skiljer sig ganska mycket åt när man är i kontakt med olika leverantörer. Du kan dessutom påverka mycket själv i utförandet, då man genom att vara påläst och kunnig faktiskt kan skapa sig en bra bild inledningsvis om vad som behövs göras och hur lång tid det kommer att ta. Det betyder att du, genom att vara påläst, kan hålla priserna nere, och det är lättare för dig att ställa bra och prisvärda krav på olika offerter.

Något som definitivt är till din fördel när det kommer till att hålla nere kostnaden är absolut ROT-avdraget. Det är lite olika regler som gäller för att man ska kunna dra fördel av det, men du kommer här att få en bra genomgång för när olika tillfällen ger dig möjlighet att utnyttja denna rabatterade kostnad. Det är nämligen så att man i korthet kan säga att en större renovering som tar hel badrummet i anspråk, är aktuellt för ROT, medan ett byte av enbart toalett eller duschkabin/dusch mer kan klassas som vanligt underhåll, vilket innebär att du inte kommer att kunna dra av för det arbetet.

ROT tar nämligen hänsyn till utfört arbete, och inte materialet. Det betyder alltså att du inte kommer att få halva priset på det material som du väljer att inreda ditt badrum med, det blir som vanligt fullpris, utan det är själva kostnaden för arbetet som leverantören utför när denne renoverar och installerar som är det som faller under ROT. Avdraget är givetvis bra för både företag och konsumenter, men var noggrann i ditt urval och passa på att ta in många olika offerter när du känner att det är dags att dra igång arbetet.

Vanligen så brukar summan för en renovering av ett badrum landa någonstans mellan 15 000 kronor och 30 000 kronor per kvadratmeter, och det är en viktig summa att ha i åtanke under hela processen som krävs innan man kan hitta den leverantör som man känner sig mest bekväm med. Det är nu, när du börjar få tillbaka svar på dina offertförfrågningar, som du verkligen ska dra öronen till dig, och har du en bra bild av vad som behöver göras i badrummet, och samtidigt har ovan nämnda siffra i tankarna, så kommer du ha en bra möjlighet att faktiskt välja en leverantör som kommer att leverera precis som du vill ha det.

Det finns såklart olika faktorer som påverkar priset åt ena eller andra hållet. Materialkostnader brukar normalt vara den posten i utgiftskolumnen som är lägst, men det betyder inte att man ändå inte har möjlighet att påverka priset i positiv bemärkelse genom att undersöka vilka alternativ som finns. Vill du så kan du givetvis köpa in materialet helt själv, istället för att låta leverantören stå för det, men det kräver då att du köper fullgott material som leverantören sedan faktiskt kan arbeta med. Du kan alltså snåla här, men inte för mycket, för att det ska bli bra utfört och samtidigt hålla hög standard.

Den största kostnaden är dock arbetskostnader. Det är i denna del som ROT-avdraget kommer in. Det man brukar kunna räkna på är att tio kvadratmeter badrum ungefär kommer att hamna någonstans mellan 65 000 kronor upp till 100 000 kronor, mycket beroende på var i landet du bor. Det är dock här det fina i kråksången kommer in, för med ROT-avdraget som kommer arbetskostnaden att halveras, vilket betyder att du kommer betydligt billigare undan än vad du hade gjort för tio år sedan.