Badrumsrenovering – så går det till

badrumsrenoveringDet kan vara på sin plats att lite snabbt gå igenom hur en renovering faktiskt går till, dels för att man kanske känner att man vill göra den själv eller att man vill vara tillräckligt informerad om vad det är som görs för att man lättare ska kunna fatta ett klokt beslut när man ska anlita hantverkare och har koll på hela renoveringen från början till slutet. Här kommer då en normal renovering kortfattat beskrivet.

1. Rivningen
Badrummet måste såklart monteras ner, vilket betyder att all inredning och alla detaljer kommer att rivas för att man ska kunna arbeta från grunden. Det innebär att allt ska bort, även rör och toalett. Här är det viktigt att inte köra på för hårt, då man måste tänka våtskydd hela vägen.

2. ”Prima” badrummet
När man primar så innebär det att man täcker hela badrummet med en fuktspärr. Allt ska täckas då detta är grunden till fuktförsvaret.

3. Täta vinklar
Där golv möter tak och i liknande vinklar behöver man vara extra noggrann med att täta. Det gör man oftast med en fiberremsa som har ett högt fuktmotstånd.

4. Fuktspärra alla ytor
Nu ska den rejäla spärren på, och alla ytor ska täckas av det. När väl alla ytor har ett lager fuktspärr på sig så är du definitivt skyddad mot att fukten kommer i kontakt med materialet bakom.

5. Rörmanschett
Denna är också väldigt viktig, då den ser till att hålla fukten borta från att tränga igenom glipor som kan skapas mellan rör och vägg/golv/tak. Det är väldigt viktigt att det görs bra.

6. Riktlinjer
När fuktspärren har torkat är det dags att börja måla ut riktlinjer på väggarna. Detta är viktigt för att kaklet ska hamna helt rakt och passa hela vägen. Raka linjer får man lättast genom att använda laser eller ett traditionellt vattenpass.

7. Fixera
Nu ska alla ytor som ska kaklas täckas med fix. Här är det viktigt att få ett jämnt och fint lager för att plattorna ska sitta på ett bra sätt.

8. Sätt kaklet
Nu sätts kaklet och nu är det viktigt att vara noggrann för att det ska bli bra. Sitter de inte som de ska kan det bli stora problem längre fram, till och med så att du behöver renovera igen.

9. Fyll fogarna
Nu ska de tre millimeter som finns mellan kakelplattorna fyllas med fog. Se till att de fylls helt för att undvika problem längre fram.

10. Tvätta
När foget torkat ska det göras rent och snyggt och det gör du genom svampar och vatten. Genom tvätten rätar man dessutom ut fogarna än mer.

11. Silikonfoga
Nu måste badrummet vara helt rent, för nu ska hörn och vinklar fogas med silikon.

12. Klart!
Nu är alla nödvändiga steg avklarade och beroende på hur du vill att badrummet ska se ut är det nu dags för inredningsdetaljerna att säga sitt. Nödvändiga vatten- och elarbeten måste man också ta hänsyn till i badrummet, men det är i alla fall såhär en renovering går till från grunden.